In Amerika wordt de maand oktober vaak geassocieerd met het feest Halloween. Op 31 oktober gaan de Amerikaanse kinderen altijd de straat op om zoveel mogelijk lekkernij op te halen. Beleggers typeren deze maand vaak als een ‘horrormaand’. Die gedachte lijkt echter wat overdreven te zijn.

Dat veel beleggers geen goed gevoel hebben bij de beursmaand oktober komt voornamelijk door de beurscrash van ’87. Op 19 oktober 1987 daalden de koersen op Wall Street met 23 procent. Dit resulteerde uiteindelijk in de grootste eendaagse crash in de geschiedenis van de beurs. Deze dag ging uiteindelijk de geschiedenisboeken in als ‘Black Monday’.

Beleggers moeten het jaar 1987 proberen te vergeten

Volgens de mannen van LPL Research is de beursmaand oktober helemaal niet zo kwaadwillig als het vaak lijkt. Uit hun onderzoek blijkt dat Wall Street tijdens de afgelopen 10 jaar juist enorm goede zaken wist te doen in de maand oktober. Gemiddeld gezien wist de S&P 500 index tijdens de afgelopen 10 jaar in de maand oktober met 2% in waarde te stijgen. En ook de resultaten over de afgelopen 20 jaar gemeten zien er erg solide uit. Zelfs de resultaten vanaf het jaar 1950 laten gemiddeld gezien nog steeds een plus zien van ongeveer 1%.

Wat dat betreft lijkt de angst voor deze beursmaand dus niet volkomen terecht te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>