De angst voor een recessie slaat hard toe op de oliemarkt. Ruwe olie daalde op vrijdag voor het eerst sinds januari onder de $80 per vat.

Het goede nieuws is dat de daling de prijzen aan de pomp zouden moeten doen dalen. Hierdoor zal de verpletterende inflatie die consumenten heeft geschaad, afnemen. Het slechte nieuws is dat de scherpe dalingen van de olieprijzen eens te meer aantoont dat beleggers zich steeds meer zorgen maken over de richting van de economie.

Beleggers maken zich zorgen over de campagne van de Federal Reserve om de inflatie onder controle te krijgen door de rente onverbiddelijk te verhogen om de Amerikaanse economie af te remmen.

Robert Yawger, vicepresident bij Mizuho Securities, stelt:

De renteverhogingen van de Federal Reserve doden de vraag naar alles, vooral energie.

Sterke dollar

De daling van de energiemarkt wordt deels aangewakkerd door de omhoogschietende Amerikaanse dollar. Deze blijft stijgen ten opzichte van andere valuta omdat beleggers naar veilige havens vluchten. Die kracht is meestal negatief voor olie, die in dollars wordt geprijsd, omdat deze de koopkracht van buitenlandse verkopers aantast.

De olieprijs is nu ongeveer 40% gedaald sinds hij in maart kortstondig de 130 dollar per vat bereikte. Beleggers gokten erop dat de oorlog in Oekraïne de Russische olie-export zou doen ontsporen. De vrees voor het aanbod van olie uit Rusland is overdreven gebleken, want het land blijft ruwe olie overzee sturen.

Bron: CNN
Foto: iStock