De prijzen van ruwe olie zijn aan het dalen, met een daling van meer dan 4% op maandag. Na begin maart bijna $140 per vat te hebben bereikt en 2 weken geleden nog aan $120 noteerden, zijn Brent futures in rechte lijn gedaald.

Een belangrijke reden voor de daling zijn de lockdowns in Shanghai en andere Chinese steden. Hierdoor zijn er miljoenen mensen die niet meer rijden of vliegen in ’s werelds op één na grootste olieverbruikend land.

Ondertussen neemt in andere grote economieën het risico van een recessie toe. De Britse economie is neutraal met een groei van slechts 0,1% in februari. Dit was onder de verwachtingen van economen en een zorgwekkend resultaat. Economen hadden verwacht dat de opheffing van alle coronamaatregelen de Britse economie een impuls geven.

Nu dreigen de oorlog in Oekraïne en een spiraal van stijgende prijzen de economie in de verkeerde richting te sturen. Stagnerende economische groei en een stijgende inflatie kunnen een giftige combinatie zijn, die het vermogen van centrale banken om de prijzen onder controle te krijgen schaadt. Als zij de rente te snel verhogen, lopen beleidsmakers het risico dat zij de economie in een recessie storten.

Strategische reserve

Westerse landen hebben toegezegd in de komende maanden een ongekende 240 miljoen vaten “noodolie” op de markt te brengen. De regering-Biden laat de komende 6 maanden een miljoen vaten per dag vrij uit de Amerikaanse Strategic Petroleum Service. Andere landen dragen nog eens 60 miljoen vaten bij uit hun voorraden als onderdeel van een gecoördineerde vermindering van de voorraden van het Internationaal Energieagentschap.

Toch is de markt relatief goed in evenwicht en weigert de OPEC+ om meer olie op te pompen. Ook de Amerikaanse oliemaatschappijen, die zich de financiële gevolgen herinneren van de ineenstorting van de prijzen in de eerste dagen van de pandemie, zijn terughoudend geweest om de kranen weer open te draaien.

Bron: CNN
Foto: iStock