De olieprijzen zijn in een stroomversnelling gekomen. Niet verwonderlijk, want het besluit van Donald Trump om de nucleaire deal met Iran op te zeggen, zorgt voor extra opwaartse prijsdruk. Ook de dollar wist tijdens de afgelopen weken goede zaken te doen. En het is toch wel bijzonder te noemen dat zowel olie als de dollar aan een stijgende beweging bezig is.

De mannen van Bespoke Investment Group deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Tijdens de afgelopen vier weken wist te Dollar Index met meer dan 3% te stijgen. In diezelfde periode wist de olieprijs het nog beter te doen met een stijging van meer dan 10%. De huidige periode is pas de 11e keer sinds 1983 dat ruwe olie meer dan 10% steeg tijdens hetzelfde vierweekse tijdsbestek dat de Dollar Index een plus kende van meer dan 3%.

Olie en dollar bewegen normaliter niet in dezelfde richting

De reden dat de dollar tijdens de voorbijgaande weken aan krachten wist te winnen, heeft te maken met de verwachtingen dat de Federal Reserve op weg is om ten minste twee, zo niet drie, extra renteverhogingen dit jaar door te voeren. Een hogere rentestand kan voor buitenlandse investeerders aantrekkelijk zijn waardoor de vraag naar dollars toeneemt. Bij een gelijkblijvend aanbod zorgt dit uiteraard voor een stijgende dollar.

Het feit dat ruwe olie en de dollar beide weten te stijgen is zeldzaam, omdat een sterkere dollar normaliter er voor zorgt dat grondstoffen in dollars duurder worden voor gebruikers van andere valuta’s. Dus een sterkere dollar is meestal een tegenwind voor grondstoffenprijzen.