Wie actief is op de beurs, kent hoogstwaarschijnlijk beurswijsheden zoals ‘never catch a falling knife’ en ‘If you can’t stand the heat, you should not be in the kitchen’. Slagzinnen die een zekere zin van waarheid bevatten. Een beurswijsheid die we nu kunnen toepassen is ‘Sell in May and Go Away, but Remember to Come Back in September’. Hoeveel waarheid zit er in deze zin en kunnen we ons hierop baseren om nog meer rendement te halen op de beurs?

De basis van deze beurswijsheid is onbekend maar volgens sommige bronnen zou het te maken hebben met de verhoogde inactiviteit van beleggers omdat ze in de zomerperiode op vakantie gaan.

Ook in de bedrijfswereld is het rustiger omwille van de verlofdagen die massaal worden ingezet in de zomer. Verschillende onderzoeken op basis van historische marktgegevens, hebben uitgewezen dat de periode mei-augustus inderdaad een rustigere periode is in vergelijking met de andere maanden.

Het rendement in deze periode ligt, volgens het onderzoek, gemiddeld tussen de 0 en 1,9 procent. Voor de periode september-april ligt het rendement tussen de 6 en 7 procent. Natuurlijk kunnen we deze resultaten niet blindelings doortrekken en zijn er uitzonderingen op deze regel. Er zijn ook zomers geweest waarin de aandelenmarkten wel goed hebben gepresteerd.

Kalmte

Maar algemeen gezien bestaat er toch de trend dat het in deze periode daadwerkelijk rustiger is dan de andere maanden en dus kunnen we stellen dat er sprake is van enige waarheid. Volgens directeur analyse en strategie van MoneyTalk Danny Reweghs zou het een slimme zet kunnen zijn om te handelen naar deze wijsheid.

Voor het eerst sinds maanden hebben de beurzen wat last van winstnemingen en verhoogde volatiliteit. De eerste maanden van dit jaar zijn zwak geweest voor de internationale beurzen en vertonen een zijwaartse beweging. Dit is een indicator die kan wijzen op een kalme zomerperiode. 

Wat niet wilt zeggen dat het alleen maar bergaf zal gaan vanaf nu, maar dat het toch verstandig is om te anticiperen op een tussentijdse daling. Bv. een deel opzij zetten om te herinvesteren in september.

Bron: Knack

Foto: Pixabay