De prijs voor een vat olie is de afgelopen zes weken flink gekelderd, zulke prijsdaling is sinds 2015 geleden. Op dit moment noteert olie aan 65 dollar per vat komende van 74 dollar begin juli. Volgens Tom Kloza, medeoprichter van de Oil Price Information Service zullen de komende weken volatiel blijven waarbij de prijs alle richtingen uit kan gaan, naar 50 of 100 dollar.

Het opwaartse momentum op de oliemarkt heeft een abrupt einde gekregen en is getransformeerd naar een volatiele periode. Tom Kloza beweert dat de bewegingen op de oliemarkt heel onvoorspelbaar zullen zijn de komende weken, de prijs kan hard zakken naar 50 dollar als stijgen naar 100 dollar afhankelijk wat er ons op geopolitiek vlak nog allemaal te wachten staat.

If we had an oil volatility index it would be incredibly volatile over the period.

Volatiliteit

De afgelopen 17 maanden vertoont de grafiek een ontzettend bewegelijk beeld. Zulke schommelingen zijn niet ongewoon op de grondstoffenmarkten, tijdens de financiële crisis zakte de prijs zelfs met 77 procent. Tijdens de meest recente verkoopgolf was de daling iets minder hard, namelijk 56 procent.

Momenteel zitten we ook in een risicovolle periode gezien de politieke, zowel binnen als buitenland, strubbelingen. Kloza verwacht dat de prijzen in november hierdoor zullen zakken richting de 50 dollar. Voornamelijk door het conflict tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran.

Maar eerst zou de olieprijs kunnen gaan stijgen de komende weken alvorens ze terrein verliest, dat komt dan waarschijnlijk door de verminderde afname van Amerikaanse olievaten. De teller staat ongeveer op 21 miljoen vaten wat beduidend minder is dan 60 miljoen amper een jaar geleden.

Bronnen: CNBC

Foto: Paul Lowry – Flickr – CC BY 2.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>