De situatie op de oliemarkt is aan het herstellen en dat doet sommigen nadenken over de scenario’s voor de olieprijzen. Eén van die personen is hedgefondsmanager Pierre Andurand, gespecialiseerd in alles wat met olie te maken heeft. Hij is heel optimistisch want hij denkt dat het mogelijk is dat olie binnen enkele jaren aan 300 dollar per vat zal noteren. 

Pierre Andurand, de naam zegt u wellicht niets, maar het is één van de meest prominente figuren in de investeringswereld. In ieder geval toch als het gaat over investeringen in bedrijven die actief zijn in de oliesector. Tijdens een interview met Bloomberg zei hij dat 300 dollar pet vat niet onmogelijk is de komende jaren vermits bedrijven nu minder investeren in de productiecapaciteiten.

Andurand, die vaker ‘bullish’ is over de olieprijzen, zei dat hij zich zorgen maakte over de impact van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen op de toekomstige vraag naar olie. Langs de andere kant betekent dit dat oliebedrijven minder investeren in projecten op lange termijn.

Hogere prijzen mogelijk

Dat zal tot gevolg hebben dat de aanbodzijde van olie een harde schok te verduren zal krijgen. Hij is van mening dat, als de olieprijzen niet snel genoeg stijgen, 300 dollar pet vat binnen enkele jaren niet onmogelijk is. Andurand, oprichter van Andurand Capital Management LLP, ging ook in tegen de conventionele opvatting dat ‘triple digits’ olieprijzen de groei van de vraag zullen dempen.

Hij is er van overtuigd dat een olieprijs van 100 dollar, en hoger, de economie niet zal schaden. Daarmee deelt hij de mening van de Saoedische olieminister Khalid Al-Falih. De wereldeconomie heeft al prijzen gekend die dubbel zo hoog zijn als nu. Er is voldoende veerkracht om hogere prijzen aan te kunnen volgens beide heren.

Bronnen: Bloomberg, Beursduivel

Foto: Sergio Russo – Flickr – CC BY-SA 2.0