De olieprijs zit al wekenlang in de lift. Tijdens de afgelopen week was er zelfs sprake van een imposante opwaartse beweging. De toegenomen geopolitieke spanningen in samenspraak met de effectieve maatregelen van de OPEC, geven de olieprijs vleugels.
De situatie in het Midden-Oosten is al maandenlang behoorlijk zorgwekkend. Tijdens het afgelopen weekend werd er, als gevolg van de vergeldingsactie van Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië, extra ‘olie’ op het vuur gegooid. De kans is klein dat in de nabije toekomst de situatie in Syrië zal verbeteren en daarom zou de olieprijs nog verder kunnen profiteren van de spanningen.
Geopolitieke spanningen kunnen verder escaleren
De reden dat de situatie in het Midden-Oosten van cruciaal belang is voor de oliemarkt, heeft te maken met de aanbodzijde. Meer dan 50% van de olieproductie vindt in het Midden-Oosten plaats. Een eventuele oorlog heeft daarom ook grote gevolgen voor de olieproductie. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de olieprijs tijdens de afgelopen week het hoogste niveau sinds 2014 wist te bereiken.
Ashley Petersen, oliestrateeg bij Stratas Advisors LLC, laat aan Bloomberg weten dat de huidige situatie behoorlijk problematisch is. Volgens hem kan de situatie rondom Syrië snel escaleren.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>