De olieprijs staat al enkele maanden onder druk. De prijs voor een vat olie wist onlangs nog fors te stijgen als gevolg van de aanval op een deel van de Saoedische olie-installaties. Als gevolg daarvan halveerde de olieproductie van het olieland. Inmiddels is het staatsoliebedrijf Saudi Aramco weer bijna terug op het niveau van voor de aanvallen. En mede daarom heeft de olieprijs tijdens de afgelopen twee weken fors terrein moeten inleveren.
De oliemarkt heeft het eigenlijk al maanden lastig. De grote oliebedrijven zoals Shell, BP en Exxon weten nog relatief goed te presteren, maar met name de kleinere olieaandelen hebben het op dit moment lastig. Dat is ook niet verwonderlijk, want er is sprake van een afnemende groei van de wereldeconomie. En een lagere economische groei heeft altijd een negatief effect op de olieprijs.
Olieprijs kan profiteren van pessimisme onder de hedgefondsen
Mogelijk zijn beleggers echter op dit moment te pessimistisch gestemd over de oliemarkt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MacroCharts, te zien dat hedgefondsen voor het laatst in december zo pessimistisch gestemd waren over de oliemarkt. En dat wist destijds te leiden tot een nieuwe bodem bij de olieprijs.
Op de grafiek is te zien dat de olieprijs vaker goede zaken weet te doen wanneer hedgefondsen extreem pessimistisch gestemd zijn. En van dat pessimisme is op dit moment opnieuw sprake. Oliebeleggers zullen deze keer dus hopen op dezelfde uitkomst als in het verleden.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>