Analisten hebben een waarschuwing de wereld ingestuurd dat de stijgende olieprijzen de economie in een recessie kan duwen. Deze hoge olieprijzen lijken te blijven stijgen richting ongeziene hoogtes en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Als Rusland beslist Europa af te sluiten van olie en gas, dan kunnen de prijzen gerust nog eens met 20 tot 30 dollar omhoog.

De Amerikaanse sancties tegen de Russische energiesector kunnen zware gevolgen hebben indien Rusland beslist om tegenmaatregelen te nemen. De kans is groot dat Rusland de gas- en oliekraan voor Europa zal dichtdraaien hoewel ze beweren dat dit voorlopig nog niet op de planning staat. Mocht dit toch het geval zijn, dan kunnen de olieprijzen gerust met 20 tot 30 dollar per vat hoger en dat zou een recessie kunnen veroorzaken.

My greatest fear is that these prices have risen so fast that you cause a recession in Europe and Latin America, that rolls on into the United States, that ultimately affects China’s ability to sell consumer goods to the rest of the world.

Andy Lipow, voorzitter van Lipow Oil Associates, windt er geen doekjes om. Zijn grootste angst is dat Europa en Latijns-Amerika in een recessie belanden die tot in de Verenigde Staten van Amerika en China voelbaar zal zijn. Onmiddellijk na de aankondiging van de Amerikaanse olieban tegen Rusland, gingen de olieprijzen met meer dan 6 procent de hoogte in.

Rusland voorziet 11 procent van de olieconsumptie en 17 procent van de gasconsumptie. Volgens Caroline Bain, econoom bij Capital Economics, zouden de hoge olieprijzen de inflatie overal ter wereld fors de hoogte injagen. Zo zou de inflatie in geavanceerde economieën kunnen stijgen van 2,4 procent naar 5 procent dit jaar met alle gevolgen van dien.

Inflation in advanced economies would end the year at around 5% as opposed to the 2.4% we forecast prior to the invasion, and the effects of the drop in households’ spending power and power rationing in Europe would push the euro-zone into recession.

Recessie?

Volgens zakenbank Goldman Sachs kunnen de verhoudingen verschuiven om een recessie te voorkomen. China en India zouden bijvoorbeeld meer Russische olie kunnen kopen en minder bij Saoedi-Arabië terwijl Europa meer bij Saoedi-Arabië kan kopen. Maar zo eenvoudig is het niet vermits er een aantal logistieke problemen bij komen kijken.

Economen vrezen dat de hoge olieprijzen een negatieve impact zullen hebben op de Europese economie. De economie zou dit jaar met 0,6 procent minder gaan groeien ten gevolge van de evolutie op de oliemarkt. Ook de inflatie gaat het consumenten moeilijk maken om hun koopkracht te behouden. Dit zou een recessie kunnen aanwakkeren.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto:  Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>