De olieprijzen zijn maandag onverwacht teruggevallen nadat ze een tweemaandelijks hoogtepunt hadden bereikt. De sombere vooruitzichten hebben een neerwaartse druk, men verwacht dat de vraag gaat afzwakken omwille van de tragere groei van de wereldeconomie.

De afgelopen maanden ging het terug wat beter op de oliemarkt. In januari hadden de OPEC-landen en Rusland beslist om de productie terug te schroeven. Daarboven komen de Amerikaanse sancties voor het Venezolaans staatsoliebedrijf, een goede mix voor hogere olieprijzen.

Maatregelen

De olieproductie in januari is de afgelopen twee jaar niet zo laag geweest, de inspanningen van de OPEC, samen met niet OPEC-land Rusland, hebben dan ook hun vruchten afgeworpen gezien de recente stijging van de olieprijzen. Net de maatregelen die de oliemarkt in principe nodig heeft.

Ook de Amerikaanse sancties voor het Venezolaans staatsoliebedrijf doen hun duit in het zakje. Door de sancties kan Venezuela minder olie exporteren naar andere landen. Deze sancties zijn vergelijkbaar met de sancties die ook Iran heeft gekregen en hebben een invloed op de markt.

You have the sanctions on Venezuela, on top of the reduced supply from Saudi Arabia. There’s no sign of overhang in the crude oil markets.

Wereldeconomie

Maar toch blijft de oliemarkt het moeilijk hebben, dat is duidelijk te zien aan het koersverloop voor de prijs van een vat olie. Er heerst nog altijd redelijk wat twijfel en onzekerheid inzake de groei van de wereldeconomie. Door de handelsoorlog zijn de bedrijfsactiviteiten aanzienlijk verminderd en dat resulteert in minder olieafname. Het aanbod mag dan wel gekrompen zijn, de vraag doet het ook.

 

Dit struikelblok kan echter op korte termijn vervallen. Amerikaans president Trump en Chinees president Jinping gaan elkaar in februari ontmoeten om de plooien proberen glad te strijken. Indien beide heren hier in slagen, verdwijnen de zorgen over een tragere groei van de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Paul Lowry – Flickr – CC BY-SA 2.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>