Tijdens de laatste maanden van 2018 werden veel beleggers op het verkeerde been gezet. De daling op de aandelenmarkten wist er voor te zorgen dat een groot deel van de beleggers haar aandelen dumpte. En juist toen wisten de indices een stevige bodem neer te zetten. De rally van afgelopen maand bevestigt die gedachte. Is het neerwaartse gevaar verdwenen?

Volgens Dana Lyons, van The Lyons Share, is het gevaar op de financiële markten nog niet verdwenen. Hij wijst ons er op dat aandelen historisch gezien nog steeds zwaar ‘overkocht’ zijn. De correctie van de afgelopen maanden was haast niet zichtbaar op de lange termijn grafiek.

Aandelen waren slechts één keer eerder zo overkocht

Lyons doet een beroep op de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is de S&P Composite index afgebeeld. Deze index is gecorrigeerd voor inflatie en is afkomstig van de website van Robert Shiller. Op basis van de lange termijn trendlijn wist de S&P 500 index afgelopen september te stijgen naar een overgekocht niveau van 122%. In bijna 150 jaar wist de S&P 500 index slechts één keer eerder zo overkocht te geraken. Dat was in de jaren 1999 en 2000.

Volgens Lyons betekent dit niet per definitie dat de financiële markten binnen afzienbare tijd geconfronteerd worden met een beurscrash. In de periode 1999-2000 bleef de stier immers ook nog enige tijd overeind staan. Maar, deze grafiek laat wel zien dat dit wellicht niet het ideale moment is voor lange termijn beleggingen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)