Er wordt steeds meer geïnvesteerd in alternatieve en duurzame manieren om energie te produceren zodat olie als brandstof vervangen kan worden. Je zou denken dat het olietijdperk bijna op zijn einde is, maar volgens John Kilduff is dit nog lang niet het geval. De vraag naar olie zal de komende jaren blijven toenemen, onder leiding van de opkomende markten.

Economen beweren dat de beste oplossing om hoge prijzen te krijgen, hoge prijzen zijn. In het geval van de oliesector, klopt dit als een bus. De jarenlange hoge olieprijzen, tot 2014, hebben er namelijk voor gezorgd dat de industrie veel financiële slagkracht had om te innoveren en uit te breiden.

Vanaf eind 2014 daalden de prijzen door overaanbod en de opkomst van ‘fracking’ en Amerikaans schaliegas. Hierdoor konden oliebedrijven minder investeren en minder risico’s nemen. Het gevolg is dat de sector de laatste jaren een beetje heeft stilgestaan, wachtend op betere tijden.

Ommekeer

Maar sinds eind vorig jaar zijn de prijzen opnieuw beginnen stijgen door de inspanningen van de olieproducerende landen om de productie terug te schroeven en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Volgens de opwaartse trend, kan de olieprijs gerust richting 80 dollar per vat.

Marktkenners beweren het olietijdperk nog wel eventjes zal blijven bestaan alvorens we echt conclusies kunnen trekken. De International Energy Agency (IEA) verwacht dat de vraag naar olie tot 2040 zal blijven toenemen. De vraag zal voornamelijk komen van de opkomende markten en industrieën zoals petrochemie, luchtvaart en scheepvaart.

China

Eén van deze opkomende markten is echter wel fors aan het investeren in groene en hernieuwbare energie, namelijk China. Het International Energy Agency merkt op dat hernieuwbare energie en aardgas een steeds groter deel van de wereldwijde vraag naar energie opvangen.

Het is dus van belang om China goed in de gaten te houden om een correctie analyse en prognose te maken over de olie-industrie. Volgens Tom Kloza, hoofd van de energie-analyse bij OPIS, zal de leidende rol van China een grote invloed hebben op de evolutie van de prijzen en de olie-industrie.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>