De olieprijs wist gisteren de stijgende trend van de afgelopen handelsdagen voort te zetten. Met name de dalende Amerikaanse olievoorraden weten er op dit moment voor te zorgen dat beleggers weer wat optimistischer beginnen te worden over de toekomst van het zwarte goud. Maar, we moeten het grote plaatje niet uit het oog verliezen.
Het probleem van de oliemarkt is bekend; we hebben te maken met een historisch hoog aanbod en de vraag blijft daar beduidend op achter. Met als gevolg dat er op dit moment sprake is van een overaanbod dat uiteraard geen positief effect heeft op de prijs van een barrel olie. De OPEC-landen besloten daarom recent nog om de afspraken over de productieverlaging te verlengen. Toch lijken de twijfels onder de oliebeleggers de afgelopen tijd alleen maar groter te zijn geworden.
Olievoorraden dalen, maar is dat voldoende?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen weken zijn gedaald. Dit was overigens ook wel nodig, want tijdens de eerste 3 maanden van dit jaar hadden we juist te maken met een snel stijgende voorraad.
Volgens oliekenners is het op dit moment met name zaak dat de OPEC-landen blijven samenwerken. Gisteren werd bekend dat Ecuador zich niet meer zal gaan houden aan de afspraken, maar het is te hopen dat de andere landen dat wel doen. Op de lange termijn kan deze productieverlaging immers een enorm positieve uitwerking hebben op de olieprijs.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>