In een note aan klanten, keek Gluskin Sheff’s David Rosenberg naar hoe aandelen hebben gepresteerd onder verschillende omstandigheden. Rosenberg keek daarbij naar verschillende groei- en inflatiescenario’s. Hij stelt naar aanleiding van zijn onderzoek dat het momenteel wel eens een perfecte situatie kan zijn voor wat betreft de vooruitzichten voor aandelen. Dit is wat Rosenberg erover zei:
‘In periodes waarin de reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) neerkomt op 2 tot 3 procent en de kerninflatie zich tegelijkertijd bevindt tussen de 1 en 2 procent, komt de gemiddelde stijging voor de S&P 500 neer op 14,4 procent.’
Rosenberg voegde daar nog aan toe dat als de groei van het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten zou oplopen tot 3 tot 4 procent en de inflatie tussen 1 en 2 procent uitkomt, de gemiddelde jaarlijkse stijging van de index zelfs neerkomt op 22,6 procent.
Inflatiescenario’s aandelen
‘Voor de beren: de enige periodes wanneer de aandelenmarkt een negatief terrein betreedt – en dit geldt voor alle inflatiescenario’s – is wanneer de groei van het bbp jaar-op-jaar 1 procent of lager is. Op dit moment bevinden we ons gelukkig net onder de 3 procent.’ Hij ontdekte verder dat in geen enkel scenario, waarbij er sprake is van inflatie, de aandelenmarkt niet stijgt wanneer er sprake is van minstens 2 procent economische groei. ‘Een geruststelling’, volgens Rosenberg. > Profiteer van onze beleggingstips Sinds de financiële crisis komt de groei van het bruto binnenlands product jaarlijks uit om en nabij de 2,2 procent. De inflatie kwam ondertussen jaar-op-jaar uit op 1,7 procent. Met andere woorden, de omstandigheden voor Amerikaanse aandelen zijn perfect voor forse rendementen. Hoewel dus veel van de stijgingen van Amerikaanse aandelen sinds 2012 worden toegeschreven aan acties van de centrale bank, stelt Rosenberg dat ook zonder die maatregelen de economie de perfecte situatie bood aan aandelenbeleggers. Dat is volgens hem dan ook de reden dat Amerikaanse aandelen ook dit jaar hoger staan. Hieronder vind je de tabel van Rosenberg hoe de S&P 500 presteert in verschillende scenario’s: