Amerika is tot nu toe nog een van de weinige Westerse landen die te maken heeft met een redelijk normale rentestand. Terwijl de monetaire steun in China, Japan en Europa nog volop aanwezig is, begint de Amerikaanse economie steeds meer op eigen benen te staan. De vraag is alleen of de Amerikaanse economie ook daadwerkelijk over de krachten beschikt om op eigen benen te blijven staan.
Het is tot nu toe een bewogen beursjaar geweest. Zo is er sprake van grote onrust onder de opkomende markten. Het overgrote deel van de Emerging Markets kampt met economische problemen en veelal worden deze problemen veroorzaakt door de Amerikaanse rentestanden en/of de zwakte van de eigen valuta. De VS weet tot nu toe nog de dans te ontspringen. Voor hoe lang nog?
Rente gooit mogelijk roet in het eten voor de productiesector
De analisten van Nordea Markets and Macrobond beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de Amerikaanse productiesector. De macrocijfers over de fabrieksactiviteiten zien er nog steeds uitstekend uit, maar de hoge rente kan roet in het eten gaan gooien. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de rentestijging bij de 2- en 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie normaal gesproken leidt tot afzwakkende productieactiviteiten.
En eigenlijk is dat ook wel logisch. Op het moment dat de rente laag is worden bedrijven gestimuleerd om extra investeringen te verrichten, omdat het simpelweg niet rendabel is om het geld op de bank te laten staan. Op dit moment is er echter sprake van een omgekeerde situatie; de rente is hoog en daardoor begint sparen weer interessanter te worden. Zeker als de vraag van de consumenten stabiel blijft en er dus geen hogere productie nodig is.