Als gevolg van de coronacrisis vielen de rentes op de staatsobligaties tijdens het afgelopen jaar terug naar nieuwe dieptepunten. Dit werd veroorzaakt door het gewijzigde beleid van de centrale banken. Tijdens de afgelopen maanden is er echter weer een stijgende rente waarneembaar. En juist die stijgende rente kan een probleem voor de beurzen gaan worden.

Normaliter zien we tijdens een recessie een sterke stijging bij de rente. Dit is ook goed verklaarbaar, want in tijden van recessie willen geldgevers een hogere vergoeding voor het risico dat ze lopen. Het risicoaspect zorgt er voor dat de rentes op staatsobligaties in dergelijke tijden oplopen.

Deze crisis is echter anders dan alle voorgaande recessies. Door het beleid van de centrale banken komt er veel meer geld in omloop en dat leidt in dit geval tot een lagere rente. Tevens wordt het risico lager ingeschat omdat er op gerekend wordt dat deze recessie een ‘tijdelijk’ verschijnsel is.

Stijgende rente kan leiden tot een beursdaling

Uit onderzoek van Sven Henrich blijkt dat beleggers zich met name zorgen moeten maken op het moment dat de rentestanden beginnen op te lopen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van NorthmanTrader, is te zien dat de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie tijdens de voorbijgaande maanden harder is gestegen dan de rente op een 3-maandelijkse Amerikaanse staatsobligatie.

Op de grafiek zijn de voorgaande keren in beeld gebracht waarbij er sprake was van een dergelijke stijging in relatief korte tijd. Sinds de jaren ’90 is dit drie keer eerder voorgekomen. En tijdens alle keren werden de beurzen niet veel later geconfronteerd met een beursdaling. Tijdens de jaren 2001 en 2008 wist deze daling gemiddeld gezien zelfs op te lopen tot 50%.

Hopelijk kunnen de centrale banken deze keer het tegendeel bewijzen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)