Afgelopen vrijdag verschenen er beter dan verwachte macrocijfers over de Europese economie. Zo kende de Europese productiesector haar grootste groei in meer dan vier maanden tijd. Bieden deze productiecijfers hoop, of is het slechts een doekje voor het bloeden?

De Europese productieoutput wist in mei met 0,9% te stijgen ten opzichte van de maand daarvoor. En daarmee werden de verwachtingen van de economen verslagen. De waarnemers rekenden immers op een stijging van slechts 0,2%.

Europese productieoutput stijgt harder dan verwacht

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de onverwachte productiestijging in beeld gebracht. Op deze grafiek is echter ook te zien dat het Europese productie PMI-cijfer nog steeds onder de 50-lijn noteert. En zolang we aan de onderkant van die lijn zitten, is er sprake van krimp. Wat dat betreft lijken de productieoutput cijfers eerder een doekje voor het bloeden te zijn.

Toch kunnen deze macrocijfers wel hoop bieden. Mario Draghi, voorzitter van de Europese centrale bank, liet immers onlangs weten dat de handelsoorlog een grote bedreiging vormt voor de Europese economie als geheel en de productiesector in het bijzonder. Mogelijk zijn deze productiecijfers echter het begin van een wederopstanding.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>