Er is één cryptomunt die er met kop en schouders bovenuit steekt (+8.600%) dit jaar. Maar de andere cryptomunten moeten zeker niet verlegen zijn met hun rendement. Terwijl marihuana-aandelen, goudmijnaandelen of internet of things aandelen hoge toppen scheren op de aandelenmarkt, verbleken ze in het niets met de cryptomarkt. Hoe doen de toppers het en wat brengt de toekomst voor deze sector?
De cryptomarkt steeg dit jaar al zo’n 800%. Dat is een rendement waar de traditionele aandelenmarkt decennia over doet. In de top-10 doen de meeste cryptomunten het zelfs nog véél beter.
Dit zijn de rendement sinds 1 januari tot 2 september. Gezien de daling van de laatste dagen, liggen de huidige rendementen waarschijnlijk ‘een klein beetje’ lager.
- Bitcoin: 375%
- Ethereum: 4,279%
- Bitcoin cash: 39% (pas begonnen op 23 juli)
- Ripple: 3,415%
- Litecoin: 1,725%
- NEM: 8,662%
- Dash: 3,024%
- IOTA: 18% (pas begonnen op 13 juni)
- Monero: 806%
- Ethereum classic: 1,324%
<< Download hier onze GRATIS Crypto Gids >>
Waarom NEM de grote winnaar is
Hoewel Ethereum in enkele maanden tijd is uitgegroeid tot de 2e grootste cryptomunt achter Bitcoin, is het NEM dat met het grootste rendement gaat lopen. NEM heeft momenteel een marktkapitalisatie van $2,3 miljard. Een groot deel van de populariteit van NEM komt uit Japan.
NEM werd ontwikkeld door Makoto Takemiya, een man die nauw betrokken is bij diverse blockchain projecten. Hij zou ook de drijvende kracht zijn achter de legalisering van Bitcoin in Japan.
Het is die nieuwe technologie van blockchain die de cryptomunten zo populair maakt. Blockchain kan de wereld veranderen doordat het nu mogelijk is digitale transacties te registreren zonder dat iemand deze later nog kan wijzigen.
Ethereum is bijvoorbeeld een volledig nieuw platform dat wordt gebouwd op basis van deze technologie. Ethereum heeft de ambitie om het internet 2.0 te worden. ICO’s zijn applicaties die voornamelijk op het Ethereum platform worden gebouwd.
En zo heeft iedere cryptomunt zijn specialiteit en eigenschap.
Gevaren van blockchain
De technologie van blockchain op zich is niet gevaarlijk, wel de verwachtingen van de investeerders. Veel cryptomunten worden vandaag gewaardeerd alsof ze de wereld morgen gaan veranderen. Maar heel weinig projecten hebben al een economische meerwaarde bewezen. Wanneer blockchain niet kan waarmaken wat beleggers vandaag willen geloven, stuikt de waardering als een kaartenhuis in elkaar.
Beleggen in cryptomunten
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet meer kan beleggen in cryptomunten. Eind jaren ’90 waren er ook tal van internetbedrijven die de wereld gingen veranderen. Internet veranderde de wereld, maar uiteindelijk zijn slechts een handvol bedrijven overeind gebleven. Denk daarvoor aan Google, Amazon, Cisco Systems, Apple, … Dat zijn bedrijven die trouwe aandeelhouders al bijzonder gelukkig hebben gemaakt.
Bron: The Fool
Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>