De Franse bank BNP Paribas wist in 2020 beter te presteren dan analisten hadden voorspeld. Tijdens het vierde kwartaal behaalde de bank een nettowinst van 1,59 miljard euro vs. de 1,20 miljard euro die analisten hadden voorspeld. Voor geheel 2020 boekte BNP Paribas een netto resultaat van 7 miljard euro, dat is een half miljard meer dan analisten hadden voorspeld voor het coronajaar maar 13,5 procent minder dan 2019. Het bestuur is tevreden over de resultaten.

Het Franse BNP Paribas heeft toch niet zo slecht geboerd in 2020 dan men had gedacht. De bank wist beter te presteren dan analisten hadden voorspeld en dat geeft goede moed voor 2021. Tijdens het vierde kwartaal ging de nettowinst zelfs omhoog tot 1,59 miljard euro. Volgens Refinitiv boekte BNP Paribas een nettowinst van 7 miljard euro vorig jaar, wat beter is dan men had voorspeld maar het is wel 13,5 procent minder dan in 2019.

Lars Machenil, CFO van BNP Parisbas, benadrukte dat de omzet ongeveer stabiel is gebleven op 44,2 miljard euro maar dat de kosten flink zijn gedaald dankzij besparingen en optimalisaties. Hij zei ook dat de risicokosten waren gestegen ten gevolge van de pandemie. De bank telde nog eens 1,4 miljard euro aan voorzieningen voor kredietverliezen neer.

The revenues are stable compared to the year before at 44 billion euros, the costs are down by 1.1 billion euros. So the gross operating income, the difference between the two, is up in a very material way.

Enkele kernpunten:

  • De omzet bedroeg 10,8 miljard euro voor het vierde kwartaal, een daling van 4,5 procent ten opzichte van een jaar geleden.
  • Voor het boekjaar bedroegen de inkomsten 44,2 miljard euro, iets lager dan in 2019.
  • Het brutobedrijfsresultaat is met 6,2 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • De CET 1-ratio, een maatstaf voor de solvabiliteit van banken, bedroeg 12,8 procent, een stijging met 70 basispunten ten opzichte van een jaar geleden.

Dividend

Ondanks dat Europese banken worden aangeraden geen dividenden uit te keren, gaat BNP Paribas hun aandeelhouders toch een minimumdividend uitkeren. Ze zullen 1,11 euro per aandeel uitbetalen wat overeenkomt met 21 procent van hun inkomsten van 2020. Voor het toekomstige dividend zijn ze van plan om 50 procent van hun inkomsten van dit jaar uit te keren.

When we look at the year 2021 what we have assumed is that there will be a gradual pickup.

Machenil verwacht dat de eerste jaarhelft nog turbulent zal zijn met de onvermijdelijke ‘ups and downs’. Maar de tweede jaarhelft belooft goed te worden dankzij de vaccins, aldus de CFO van BNP Paribas. Het aandeel van BNP Paribas noteert sinds begin dit jaar 3 procent lager.

Bronnen: CNBC

Foto: Reinhard Hauke – Wikimedia – CC BY-SA 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>