Men verwacht dat de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China, binnenkort de rentes ook gaat verlagen. Ze zullen daarmee het voorbeeld volgen van hun Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve. De Chinese autoriteiten zeiden dat ze dringend iets moeten ondernemen om de economie te ondersteunen gezien de economische moeilijkheden.

Woensdag maakte de People’s Bank of China een mededeling dat ze bereid zijn om het rentebeleid aan te passen naar gelang de omstandigheden omtrent het coronavirus. De Chinese economie wordt hard getroffen en de schade zal ondertussen wel rampzalig zijn. Economen verwachten dat de economische groei zal terugvallen naar 2 tot 3 procent.

De People’s Bank of China zei dat ze de financiële steun aan bedrijven willen verhogen en van plan zijn de ‘reserve requirements ratio’ (RRR) te gaan versoepelen. Het laatste heeft te maken met het kapitaal dat banken op reserve hebben moeten liggen voor noodgevallen en dergelijke.

We expect (the RRR cut will be) 50 (basis points) for the biggest six state-owned banks, and 100bp for other banks including joint-stock banks, city and rural commercial banks, and rural credit unions.

Samenwerking?

Ting Lu, hoofdeconoom bij Nomura, verwacht ook de dat PBOC de rente met 25 basispunten gaat verlagen en dat dit een domino-effect gaat creëren in Azië. Met andere woorden, dat ook andere centrale banken in deze regio hetzelfde pad gaan bewandelen als China.

Zorgen over de impact van het virus op ’s werelds tweede grootste economie en de wereldeconomie treffen de aandelenmarkten heel hard. Onlangs kwamen de leiders van de G7 samen om dit euvel te bespreken en kwamen tot de overeenkomst om de krachten te bundelen.

Er gaat wellicht ook een soort van ‘samenwerking’ komen tussen centrale banken. Er wordt gezegd dat de Federal Reserve en de People’s Bank of China hun acties gaan coördineren om de economieën en de wereldeconomie zo goed mogelijk te ondersteunen.

Bronnen: CNBC

Foto: Bfishadow – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>