De aandelenmarkten sloten eind juni hun slechtste eerste jaarhelft in meer dan 50 jaar af. Iedereen hoopt dat het tweede deel van het jaar soelaas zal bieden, maar dit is allesbehalve zeker. Elke hoop op een verbetering wordt immers gedaan gemaakt door onophoudelijk gepraat over een mogelijke recessie in de Amerikaanse economie.

Het reële BBP is in het eerste kwartaal van 2022 gekrompen. Uit maandelijkse gegevens blijkt echter dat er in het tweede kwartaal een solide groei is geweest. De consumentenuitgaven zijn weer gestegen in door Covid getroffen sectoren zoals reizen en ontspanning.

Het derde kwartaal ziet er een stuk minder rooskleurig uit. David Kelly, strateeg bij JPMorgan Asset Management, ziet onweerswolken samenkomen die het economische momentum ernstig dreigen te temperen.

Haperende vraag

De haperende vraag van de consumenten kan een groot probleem worden. Het stopzetten van stimulus checks, verhoogde werkloosheidsuitkeringen en andere programma’s die gezinnen met een laag inkomen tijdens de pandemie hebben geholpen kan in de nabije toekomst een rem zetten op de uitgaven.

Kelly voorspelt dat het einde van deze stimuleringsprogramma’s kan leiden tot een daling van het federale begrotingstekort van 12,4% van het BBP in 2021 tot minder dan 4% in 2022. Dit zou de grootste daling zijn van het tekort sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel dit een goede zaak is voor de begroting van de Verenigde Staten, is dit een mindere zaak voor de economie. Zo’n forse vermindering van de stimuleringsuitgaven zal de economische groei waarschijnlijk afremmen.

Voeg hierbij een stijging van de hypotheekrente, een stijging van de dollar (waardoor de export duurder wordt) en een dalend consumentenvertrouwen en je hebt een verhoogd risico dat de Amerikaanse economie op korte termijn in een recessie terechtkomt.

Bron: CNN
Foto: iStock