Er wordt in de media regelmatig gesproken over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De Fed heeft onlangs de geldkraan volledig opengedraaid. Op deze manier hoopt de centrale bank een harde val van de economie te voorkomen. Overigens lijkt de ECB precies hetzelfde te doen.

Het monetaire beleid van de ECB is op dit moment nog niet te vergelijken met het ruimhartige beleid van de Fed, maar ze hebben wel veel gemeen. Zo koopt de Europese centrale bank op dit moment ook aan een hoog tempo staatsobligaties op om op die manier de economie te stimuleren. De hoop is dat banken wat milder zijn als het gaat om het verlenen van financieringen aan ondernemers en consumenten.

Centrale banken moeten het gevaar van dit beleid niet onderschatten

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de balanswaarde van de ECB ook al enkele weken fors in de lift zit. Sterker nog; nog nooit eerder wist de balans van de ECB in korte tijd zo hard te stijgen. Op dit moment bedraagt de balanspositie ruim 46% van het totale Europese bruto binnenlands product. Nog nooit eerder lag dit percentage zo hoog.

Deze grafiek maakt duidelijk dat de centrale banken op dit moment bezig zijn aan een gevaarlijk experiment. Het ‘printen’ van geld is namelijk niet zonder consequenties. Dit beleid kan alleen standhouden zolang de burger vertrouwen houdt in het monetaire systeem. En dat moeten centrale bankiers niet uit het oog verliezen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>