De spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zullen gaan verergeren naarmate de presidentsverkiezingen dichterbij komen. Dat is zowat de algemene consensus van experten en marktkenners over de situatie. Beide landen kwamen voor de pandemie al niet goed overeen met elkaar. Door de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van China omtrent het verspreiden van COVID-19, is de situatie alleen maar geëscaleerd.

Is China verantwoordelijk voor de verspreiding van het coronavirus? Volgens virologen en experten is hier geen bewijs voor en is het hoogstonwaarschijnlijk dat China schuld treft. Toch beweert Amerikaans president Donald Trump dat het virus uit een lab in Wuhan is ontsnapt en dus wijst hij met de vinger naar de Chinese overheid.

Komt dit even goed uit voor Trump zijn verkiezingscampagne in zijn race naar een tweede ambtstermijn. Volgens Stephen Roach, econoom en senior docent aan de universiteit van Yale, draait het maar om één ding en dat is de presidentsverkiezingen nog eens winnen.

This is not about improving economic security for Americans, American companies, no matter what they say. This is a politically motivated trade conflict.

Herverkiezing

Ze gaan dus alles in de strijd gooien om ervoor te zorgen dat Donald Trump nog eens vier jaar de touwtjes in handen krijgt. Roach verwacht dan ook dat Trump zijn houding tegenover China niet zal temperen richting de verkiezingen in november, integendeel. Ook Eswar Prasad, professor aan de Cornell universiteit, deelt dit standpunt en verwacht niet veel beterschap.

It’s very clear the Trump administration means business and the hardliners seem to be viewing the pandemic as an opportunity to get even tougher on China than was the case before.

Het is spijtig dat de twee grootste economieën ter wereld in deze strijd verwikkeld zijn vermits dit ook zware gevolgen heeft voor de wereldeconomie. Bij een herverkiezing van Trump zullen de gemoederen bedaren maar zal de relatie tussen beide landen slecht blijven.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Wikimedia – CC BY-SA 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>