De oplopende inflatie heeft er toe geleid dat de winstmarges onder druk zijn komen te staan. Diverse bedrijven durven immers de prijsverhogingen niet of niet volledig door te rekenen aan de consumenten. Overigens is dit niet alleen zichtbaar bij de ‘kleinere’ bedrijven, maar inmiddels ook bij de ‘grotere’ bedrijven.

Een jaar geleden werd er door diverse analisten en economen al gewaarschuwd voor het inflatiespook. Door het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken is er zogenoemde monetaire inflatie ontstaan. En deze inflatie heeft zich inmiddels breed verspreid over de hele wereld. Vandaag de dag is inflatie het nummer één probleem van de meeste bedrijven.

Bedrijven ondervinden hinder van de gestegen prijzen

Niet alleen de kleinere bedrijven hebben inmiddels last van inflatie, ook steeds meer grote bedrijven ondervinden hinder van de gestegen prijzen. Tijdens de afgelopen maanden hebben steeds meer bedrijven gewaarschuwd voor de nare gevolgen van inflatie. Dit was ook duidelijk terug te zien in de kwartaalrapportages. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat de 10 grootste bedrijven binnen de S&P 500 index samen voor bijna 31% de beursbewegingen bij de Amerikaanse beurs bepalen.

Op de grafiek is echter ook te zien dat hun winstbijdrage binnen de S&P 500 index tijdens de afgelopen maanden sterk is gedaald. Terwijl er aan het einde van vorig jaar nog sprake was van een totale winstbijdrage van 33%, is dat percentage inmiddels gedaald naar bijna 23%. Deze grafiek maakt dus duidelijk dat ook de grote bedrijven niet onschendbaar zijn. De winnaars van vandaag kunnen de verliezers van morgen zijn. En dat moeten beleggers altijd in hun achterhoofd houden.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis