Door de media is er een beeld ontstaan dat de aandelenmarkten alleen maar in waarde weten te stijgen. Over het algemeen klopt dit plaatje voor een groot deel, maar toch beginnen er steeds meer verschillen te ontstaan. De Dow Jones index mocht immers de afgelopen week een nieuwe recordkoers op de borden zetten, maar heel wat andere indices wisten deze prestatie niet te evenaren.

De Europese indices hebben al een aantal maanden te kampen met een duurdere euro. En de prijsstijging bij de euro heeft er voor weten te zorgen dat de Amerikaanse aandelenmarkten de afgelopen weken een beduidend betere prestatie hebben neergezet. Toch beginnen er op Wall Street ook steeds meer verschillen te ontstaan.

Op Wall Street verloopt ook niet alles vlekkeloos

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er de afgelopen weken een aanzienlijke divergentie is ontstaan tussen de Russell 2000 en de Dow Jones index. Voor het laatst hadden we in maart te maken met een dergelijk groot verschil tussen beide indices.

Toch kan deze – op het eerste ogenblik – onschuldige divergentie een groot probleem gaan worden. De Russell 2000 index bestaat immers uit zogenoemde ‘small caps’ aandelen die normaliter vooruitlopen op de grotere indexen. Ook in maart was dat het geval. Wat dat betreft kan de koers van de Dow Jones index binnenkort richting het zuiden gaan draaien.