De prestaties van de aandelenmarkten hebben er voor gezorgd dat de beweeglijkheid in de markt flink is afgenomen. Eigenlijk sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump (november 2016) hebben we al te maken met stijgende beurskoersen en deze stijgende koersen hebben een groot effect gehad op de volatiliteit. Op dit moment zijn er maar weinig beleggers die durven te speculeren op een ommekeer.

Gisteren verschenen er cijfers over het aantal shortposities die er op dit moment door beleggers worden aangehouden op de VIX index. Deze index staat symbool voor de beweeglijkheid die er is in de markt. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat we in de totale geschiedenis nog nooit te maken hadden met zoveel openstaande shortposities. De meeste beleggers denken dus dat de beweeglijkheid ook de komende tijd laag zal blijven.

Shortposities op de VIX index innemen is gevaarlijk

Toch is dat best opmerkelijk te noemen. De VIX index beweegt immers rond de laagste koers die ooit bereikt is. Wat dat betreft zouden we dus kunnen zeggen dat er nog maar weinig neerwaarts potentieel aanwezig is. Ook zijn we in een risicovolle periode terecht gekomen. Historisch gezien weten de aandelenmarkten niet zo goed te presteren in de maanden augustus en september. En dalende koersen kunnen zorgen voor een toename van onzekerheid onder beleggers en daarmee ook een toename van de beweeglijkheid.

Het kan dus een hete nazomer gaan worden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)