In de huidige tijd is het bijzonder lastig om ‘goedkope’ aandelen te vinden. Het merendeel van de Westerse aandelen is immers zwaar overgewaardeerd. Logisch ook, want de aandelenmarkten zitten al ruim negen jaar gevangen in een stijgende trend. Is het wel mogelijk om goedkope aandelen te vinden?

Om te beoordelen of aandelen onder- of overgewaardeerd zijn, wordt vaak een beroep gedaan op de koers-winstverhouding. Uiteraard is dit geen waterdichte maatstaf, want de koers-winstverhouding van een beursgenoteerd bedrijf kan ook erg laag zijn omdat er gerekend wordt op een winstdaling. En een eventuele winstdaling heeft uiteraard gevolgen voor de koers-winstverhouding.

Waar zijn nog goedkope aandelen te vinden?

Wat vaak wel betrouwbaar is, is om de koers-winstverhouding van een hele index te bekijken. Op die manier kan een indruk verkregen worden over de koopwaardigheid van een bepaalde markt. De mannen van LPL Research hebben de koers-winstverhoudingen van de markten in kaart gebracht. Op de bovenstaande tabel zijn de resultaten in beeld gebracht.

Wat opvallend is, is dat Japanse aandelen op dit moment erg goedkoop gewaardeerd zijn in vergelijking met de gemiddelde koers-winstverhouding na 1995. Gemiddeld gezien zijn Japanse aandelen op dit moment 41% goedkoper gewaardeerd dan de gemiddelde koers-winstverhouding na 1995. Ook de groeimarkten zijn op dit moment, met een ‘korting’ van 15%, te bestempelen als ‘goedkoop’.

Voor de Europese en Amerikaanse markten ziet het beeld er iets minder rooskleurig uit. Zij zijn immers wat duurder gewaardeerd (respectievelijk 7% en 3%).