Nu de olieprijzen opnieuw fors aan het dalen zijn, vinden de OPEC en zijn collega-olielanden dat het hoogtijd is om opnieuw rond te tafel te zitten om eventuele maatregelen vast te leggen die de olieprijzen terug de hoogte kunnen induwen. Er is echter onenigheid tussen de leden.
Sinds enkele weken zijn de olieprijzen opnieuw aan het dalen. De alarmsignalen bij de OPEC en zijn bondgenoten zijn afgegaan want lage olieprijzen betekent minder inkomsten uit olie. Voor het eerst in vijf jaar zijn ze vorige week niet tot een overeenkomst kunnen komen over de olieproductie.
Er zal een nieuwe bijeenkomst worden gehouden met de OPEC-landen en andere olieproducerende landen. Er werden eerst wel richtlijnen opgesteld over hoeveel vaten per dag er minder geproduceerd zouden moeten worden, maar leider Saoedi-Arabië kon niet tot een finale beslissing komen.
The markets need to see a number, yet broad support for a large cut does not appear forthcoming.
Verdeling
Het probleem is niet hoeveel vaten olie er minder geproduceerd zullen worden, daar zijn ze het in ieder geval over eens, maar het is de verdeling van deze ‘cut’ die onenigheid veroorzaakt.
Daarvoor wil het land eerst overlegd hebben met Rusland. De ontmoeting tussen OPEC-landen en niet-OPEC-landen komt geen dag te vroeg. De prijs voor een vat olie noteert momenteel op het laagste niveau sinds de financiële crisis in 2008. Een vat Brent-olie noteert onder de 60 dollar nu.
Saoedi-Arabië heeft de groep opgeroepen om de olieproductie opnieuw terug te dringen, voornamelijk omdat men verwacht dat de vraag naar olie ook gaat afnemen omwille van de groeivertraging van de wereldeconomie. De olieprijzen zijn de afgelopen twee maanden met 30 procent gedaald.
Sinds januari 2017 is de OPEC, onder leiding van Saoedi-Arabië en in samenspraak met andere olieproducerende landen, al bezig met het ‘manipuleren’ van de olieprijzen door de olieproductie te controleren in de hoop de prijzen op te drijven.
Bronnen: CNBC
Foto: Sergio Russo – Flickr – CC BY-SA 2.0
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>