De organisatie van olielanden, beter bekend als de OPEC, wist op 25 mei te zorgen voor een flinke prijsdaling bij de olieprijs. En tot op de dag van vandaag staat de oliesector nog steeds flink onder druk. En dat heeft alles te maken met de onzekerheid over het reduceren van het overaanbod die er heerst op de oliemarkt.
Tijdens de OPEC-bijeenkomst van 25 mei werd er besloten om de productieverlaging van 1,8 miljoen barrels per dag te verlengen met nog eens 9 maanden. Toch waren de beleggers hier duidelijk niet tevreden over, want de olieprijs verloor bijna 5% aan waarde.
OPEC is te onduidelijk
Volgens Goldman Sachs moet de OPEC een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse centrale bank. Op dit moment spreekt de OPEC-organisatie met name over de korte termijn doelen. Ze laten weinig los over hoe de productie in de toekomst in het gareel gehouden moet worden. Daarnaast weet de OPEC de markt niet te overtuigen op de manier hoe de Fed dat jarenlang wel lukte.
Het terugdringen van het overaanbod op de oliemarkt lukt slechts mondjesmaat. Volgens Goldman Sachs heeft dit ook te maken met de productie vanuit Amerika. Amerika is niet vertegenwoordigd in de OPEC-organisatie en de afgelopen maanden hebben zij de productie verhoogd met 550.000 barrels per dag.
Bijna een derde van de productieverlaging wordt dus al teniet gedaan door de Amerikanen. En volgens kenners zou de Amerikaanse productie nog verder kunnen gaan toenemen nu de schaliekosten beduidend lager liggen dan een aantal jaren geleden het geval was.
Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.
Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>