De OPEC+ zei dat ze aan het overwegen zijn om meer dan 1 miljoen vaten per dag minder te produceren. Marktkenners hadden een vermindering verwacht, maar niet met 1 miljoen (of meer) vaten per dag. Wellicht heeft de daling van 125 dollar per vat naar 85 dollar per vat iets te maken met hun overwegingen.

Er gaat weer wat bewegen op de oliemarkt, althans als de OPEC+ doorzet met hun mogelijke plannen om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verminderen. De alliantie komt woensdag samen om dit onderwerp te bespreken. De kans is groot dat dit zal doorgaan gezien de wereldeconomie aan het vertragen is en de olieprijzen zijn gedaald.

De prijs voor een vat Brent crude was in februari/maart gestegen naar 125 dollar omwille van de Russische inval in Oekraïne. Maar omwille van zorgen over de wereldeconomie en een mogelijke recessie, zijn de olieprijzen fors gedaald ten opzichte van februari/maart.

Wereldeconomie

Een vat Brent crude gaat momenteel over de toonbanken voor 85 dollar. Dat is wellicht de reden waarom de OPEC+ gaat ingrijpen. Als de wereld in een recessie tuimelt, zal de vraag naar olie ook gaan afnemen en de prijzen verder dalen. Dit willen ze uiteraard tegengaan.

Zakenbanken, waaronder JPMorgan Chase & Co, beweren dat de OPEC+ minstens 500.000 vaten olie per dag minder moeten gaan produceren de prijzen stabiel te houden. Helima Croft, grondstoffenstrateeg bij RBC Capital Markets, verwacht echter een vermindering met dubbel zoveel vaten gezien de alliantie in persoon zal samenkomen om deze beslissing te nemen.

Bronnen: Salma El Wardany & Grant Smith – Yahoo Finance

Foto: Kenneth AllenGeographCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>