De rally op de aandelenmarkten doet vermoeden dat de weg naar hogere koersen open ligt. Maar steeds meer marktkenners en economen waarschuwen voor een valse beweging op de beurzen en zien een aantal factoren die aandelen lager zullen duwen. Er is sprake van een ‘bear market trap’ waar veel beleggers met beide voeten inlopen.

Ondanks de sterke start van het beursjaar waarbij de indexen flink zijn gestegen, blijven een aantal fondsbeheerders en marktkenners vasthouden aan hun bearish outlook voor de eerste jaarhelft van dit jaar. Jeff Muhlenhamp van Muhlenkamp Fund verwacht dat de aanhoudende hoge rentes de aandelenmarkten zullen blijven schaden.

Zelfs mocht de Amerikaanse centrale bank een poging ondernemen om de economie een ‘soft landing’ te geven door de rentes minder agressief te verhogen, dan nog verwacht hij dat de S&P 500 met 30 procent gaat dalen. Hij houdt dan ook meer dan één derde van zijn kapitaal in cash.

Scepsis

Ook James Abate, beheerder van het Center American Select Equity Fund, ziet de rally als een bear market trap. De koers-winstverhouding van de S&P 500 is nu hoger dan het 10-jaarsgemiddelde, ook al dalen de bedrijfswinsten. Abate ziet geen marktomgeving die groei rechtvaardigt, gezien het beperkte winstpotentieel en het risico van een nakende recessie.

I have difficulty in seeing how the market can move materially higher in this environment. You have an asymmetrical market where you get limited gains from P/E expansion if all goes well and you get significant declines if indeed a recession does take hold.

Ze zijn niet de enigen die aarzelen om de rally op de markten te omarmen, het merendeel van Wall Street is sceptisch en blijft eerder aan de zijlijn staan. Het aantal shortposities zijn gedaald maar werden niet ingeruild voor longposities omdat er (nog) geen vertrouwen is.

Bronnen: Lu Wang – Yahoo Finance

Foto: Rennett Stowe – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>