Opinie SB Goud

Saved by the bell. Dat lijkt ons de beste beschrijving voor de slotkoersen op Wall Street. Aandelen veerden stevig op, in het kielzog van een forse prijssprong bij olie van zo’n 12%. Maar laten we de feestvreugde vooral bescheiden houden. Ondanks de ‘relief rally’ sloten de belangrijkste indices in de VS nog altijd af met weekverliezen. Ook de bounce bij olie is relatief, als je weet dat de olieprijs amper 29 dollar per vat noteert.

Nee, het echte verhaal werd in de voorbije week geschreven in Japan. Daar kelderde de Nikkei-index met bijna 7%: een historisch weekverlies! Deze mokerslag volgde op het ingrijpen van de Bank of Japan, die eerder een negatieve rente installeerde. In tegenstelling tot wat professoren bij centrale banken verwachten, sloegen beleggers niet massaal aan het kopen, maar dumpten ze hun posities. Je zou toch stilaan verwachten dat deze intellectuelen het licht beginnen te zien. Hun monetaire waanzin werkt averechts. Hoe negatiever de rente, hoe terughoudender beleggers. Hoe meer monetaire ingrepen, des te meer angst onder de bevolking. Het resulteert allemaal in een economische stilstand! Toch zijn centrale bankiers hier lang niet van overtuigd. We luisterden met verbazing naar de commentaren van de beleidsmakers in Zweden, die recent hun negatieve rente nog wat lager trokken naar -0,5%. Hun reactie: ‘Dit loopt prima, we zijn blij met de gang van zaken’. Dit is geen grap, mensen! De centrale bankiers zien negatieve rentes als hun nieuwe monetaire wapen. Dan weet je wat er in de pijplijn zit: de wereld ondergedompeld in negatieve rentes. We luisterden daarom met des te meer aandacht naar het verhoor van Janet Yellen, de baas van de Amerikaanse centrale bank, afgelopen week voor het Amerikaanse congres. Kort gezegd: de huidige beursturbulentie laat haar koud.

yellen

Er werd wel gepraat over negatieve rente bij de Fed, maar voorlopig blijft Yellen vasthouden aan haar parcours van renteverhogingen! Het kleinste kind weet zelfs dat als de rest van de wereld de ene kant opgaat, het onmogelijk is voor Amerika om de andere kant op te blijven gaan. Dat weet Yellen natuurlijk ook wel, maar ze wil geen gezichtsverlies lijden. Want daar draait het uiteindelijk allemaal ommacht. En wat is er beter dan een goede crisis, om je macht verder uit te bouwen. Yellen zal niet ingrijpen op de markten, omdat ze stiekem wel weet dat een beurscrash haar nog meer macht gaat bezorgen. Laten we even kort de geschiedenis overlopen. Voor 2000 was de Fed (onder leiding van Alan Greenspan) nog een randverschijnsel in de financiële markten. Na 2000 gingen de monetaire geldkranen voor het eerst wagenwijd open, en voelde de markt meteen het effect. De crash van 2008 was het een rechtstreeks gevolg van het dichtdraaien. Wat gebeurde er? De Fed werd niet verafschuwd, nee, de Fed werd als de redder in nood onthaald. Sinds 2008 heeft iedereen de mond vol over Bernanke of Yellen. De markten hangen aan hun lippen. Dus als je de geschiedenis erop naslaat, dan ziet Yellen dit maar al te graag gebeuren, weer zo’n stevige crisis. Het patroon van de voorbije 2 decennia is duidelijk: meer problemen is meer macht. We vermoeden dat Yellen pas gaat ingrijpen indien de koersen onder 1500 punten op de S&P 500 zakken. Tot die tijd kijkt ze rustig naar de ravage. Een gevaarlijk spel, als u het ons vraagt. Er heerst inmiddels een gevoel van bovenmenselijk kracht bij centrale bankiers. Ze hebben de touwtjes in handen en kunnen doen wat ze willen. Eerst slaan, dan zalven. We vrezen echter dat ze hun krediet nu snel aan het verliezen zijn. Want dit systeem is gebaseerd op vertrouwen. Als mensen het monetaire systeem opgeven, dan is het einde oefening voor het stelsel van centrale banken. Hoe meer van dit soort spelletjes er gespeeld worden, hoe dichter we bij de afgrond komen.

<< Lees hier de Gratis Goudgids >>

Dit gevoel ligt aan de basis van de explosie van de goudmarkt in de voorbije week. De figuurlijke knal was enorm. De prijs van goud vloog plots door de barrière van 1200 dollar. Significant detail: hier lazen we niets over, maar de explosie kwam afgelopen week tot stand in Azië! Toeval? We blijven het herhaln, toeval op financiële markten bestaat niet. Dit was het ogenblik waar we bij Slim Beleggen al maanden naar uitkeken. De doorbraak van de goudprijs in dollartermen. Het was de laatste weerstand die brak. Goud ruikt onraad. Monetaire onraad. Laat hier geen misverstand over bestaan. Sinds de markten weten dat negatieve rente geen losse flodder is, maar op de agenda van iedere centrale bankier staat – ook bij de Fed – is er geen houden meer aan voor de goudprijs. Volledig terecht natuurlijk, want wie straks geld wil sparen, moet jaarlijks een deel van zijn zuurverdiende centen afstaan, in plaats van rente op te strijken. Dan is geld opslaan in goud nog niet zo’n gek idee. Het kost je enkel een beetje bewaarloon, and that’s it! Goud lijkt plots superieur. En daarom wordt goud ineens massaal gekocht. De jongste cijfers liegen er niet om:

  • Op weekbasis werd goud +7% duurder;
  • Op maandbasis staat goud +14% hoger;
  • Sinds de start van 2016 dikte de goudprijs +17% aan.

Zo snel kan het gaan in de goudmarkt. We waren getuige van een historische week bij goud. Vaste lezers van Slim Beleggen konden er niet naast kijken. Wie ons werk al jaren volgt, die weet dat we grote, langetermijn trends volgen. De zogenaamde seculaire trends. We volgen al jaren de Dow Jones / Goud ratio op de voet. Dow vs Goud Goud herwint kracht versus aandelen. De ratio is nu op weg naar de eerste ‘steun’ van 10x. Dit impliceert dat als de Dow Jones index in de komende periode boven 15.000 punten kan standhouden, de goudprijs richting 1.500 dollar kan versnellen. Dat is de kracht van seculair trendbeleggen. Je moet in een cyclische dip (bijna koppig) vasthouden aan de uitgestippelde strategie. Enkel op die manier maximaliseer je de winst van een seculaire trend. We waren op het diepst van de goudcrisis de enige financiële partij in de Benelux die openlijk stond achter goud. Alle collega’s hadden ons inmiddels de rug toegekeerd. Maar wij hielden vast. En nu gaan de rijpe vruchten heel zoet smaken.

<< Volg Slim Beleggen op de voet >>