Het gedoe rond de handelsoorlog weegt uiteraard niet alleen op de economie van de Verenigde Staten van Amerika en op die van China, veel opkomende markten krijgen het ook zwaar te verduren door deze ontwikkeling. Zakenbanken trekken zich terug uit deze regio’s omdat ze zijn blootgesteld aan risico’s die direct verbonden zijn met de negatieve gevolgen van de handelsoorlog.
De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs liet vorige week weten dat ze hun investeringen en posities in de ‘emerging markets’ gaan terugschroeven omdat ze geen goed oog hebben in de nieuwe escalatie inzake de handelsoorlog. Dit fenomeen doet zich op grotere schaal voor, Goldman Sachs is heus niet de enige bank die zijn posities in de opkomende markten gaat terugschroeven.
Verhoogde risico’s
De opkomende markten gedijen niet goed door de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. De situatie en uitkomst is ontzettend onvoorspelbaar, enkele weken geleden dachten marktkenners nog dat het einde in zicht was maar toen besliste Donald Trump er een schepje bovenop te doen door importtarieven op bepaalde goederen te verhogen van 10 naar 25%.
De MSCI emerging markets index is de afgelopen dagen met 3,5 procent gedaald en noteert 12% lager over een periode van 12 maanden omwille van deze ontwikkelingen. Vóór de nieuwe escalatie waren opkomende markten ook al riskant, maar toch nog lucratief genoeg om het risico te nemen.
Toch hoeft er niet gevreesd te worden, marktkenners verwachten namelijk dat er zich een ommekeer zal voortdoen. In sommige landen zullen er politieke veranderingen worden doorgevoerd die, eens de handelsoorlog van de baan is, zullen zorgen voor een versterkend effect. Deze combinatie zal opkomende markten opnieuw aantrekkelijk maken voor beleggers en investeerders.
Daarenboven laat China zich niet zomaar doen en slaat zelf terug met verhoogde importtarieven. Dit zou een rem kunnen zetten op Trump zijn houding tegenover de Chinezen waardoor de escalatie waarschijnlijk niet zal oplopen. Het blijft alleszins een grote onzekerheid op de beurzen.
Bronnen: CNBC