Het is weer tijd om ons tot de opkomende markten te richten. Ondanks de mindere periode in januari en februari door de wereldwijde onrust op de markten, zijn deze aandelen opnieuw aantrekkelijk om in portefeuille te hebben. Het is zelfs zo dat deze aandelen voor het moment de beste waardering hebben op de financiële markten.

Dat zei althans Sheila Patel, CEO van International Goldman Sachs Asset Management (GSAM), tijdens een interview met Bloomberg. Ze merkt op dat, in tegenstelling tot de vorige grote correctie op de aandelenmarkten, beleggers nu meer geld investeren in de opkomende markten. Bij die andere grote correctie werd er namelijk veel kapitaal ontrokken uit deze aandelen.

Vorige maand herstelden de aandelen van bedrijven in de opkomende markten met 3,1 procent. Daarmee ‘verslaan’ ze de prestatie van Amerikaanse aandelen, die ‘slechts’ 2,5 procent herstelden.

Patel is zeer optimistisch over de ontwikkeling binnen de opkomende markten. Maar ze waarschuwt dat we bij de les moeten blijven. Ook GMO, Voya Investment Management en JP Morgan Chase delen dezelfde mening over deze categorie. Vooral omdat deze aandelen sinds begin 2016 met 75 procent zijn gestegen, de correctie verbleekt een beetje in vergelijking met deze prestatie.

Sectoren

Er zijn een aantal landen en sectoren die in Patels oog springen. Bedrijven die actief zijn in de Indiase gezondheidszorg kunnen de komende maanden een flinke boost krijgen. Indiaas premier Narendra Modi heeft laten verstaan dat de investeringen in deze sector verhoogd zullen worden om de kwaliteit van de gezondheidszorg in India naar een hoger niveau te tillen.

Ook Mexicaanse consumentenaandelen zullen het volgens Patel goed gaan doen omwille van het behoud van het NAFTA-verdrag (North American Free Trade Agreement). Er is was tumult hieromtrent, maar ze is ervan overtuigd dat dit hooguit aangepast zal worden maar niet verbroken.

Misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar ook Saoedi-Arabië wordt binnenkort mogelijk een interessante plek om in te beleggen. De kans dat het land weldra wordt opgenomen in de MSCI-index (Morgan Stanley Capital International)  is bijzonder groot. Veel grote klanten van Goldman Sachs hebben reeds hun interesse getoond in de opportuniteiten eens de markt zich openstelt.

Tot slot is er ook nog Vietnam. Omwille van de verhitte economische activiteiten in China, lijkt Vietnam steeds interessanter te worden als producent en leverancier. De productie in China wordt steeds duurder en duurder. Vandaar dat Chinese bedrijven zich verplaatsen naar Vietnam om er goedkoper te produceren. Het land is dus een belangrijke pion voor de Chinese markt.

Bronnen: Bloomberg, Beursduivel

Foto: Nick YoungsonAlpha Stock Images – CC BY-SA 3.0