De olieprijzen maakten een heuse sprong maandag nadat Saoedi-Arabië bekendmaakte om de productiebeperkingen te verstrengen omwille van politieke risico’s aan de aanbodzijde op de oliemarkt. Maar die opwelling van de olieprijzen is volgens JP Morgan slechts van korte duur omwille van de fundamentele veranderingen die zich voortdoen op de energiemarkt.

De stijging op de oliemarkten komt er door een beslissing vanuit Saoedi-Arabië om de beperking nog zwaarder te maken vanwege het groeiende risico op de aanbodzijde van de oliemarkt. Volgens Scott Darling, analist bij JP Morgan, is dit slechts een tijdelijk fenomeen want de verwachtingen voor olie zijn nagenoeg onveranderd. Het zijn de fundamentele factoren die van belang zijn.

It’s alright to talk about supply-side risks, but that’s sort of near-term … I don’t think expectations for oil prices have actually gone up.

Minder aanbod

Saoedi-Arabië en de OPEC-landen hebben een consensus om olie ‘schaarser’ te maken omdat de globale vraag wat achteruit is gegaan en omdat Amerikaans schaliegas een toename kent de afgelopen maanden. Dit maakte Saoedisch minister van Energie Khalid al-Falih bekend maandagochtend.

Daarenboven is er ook nog de kwestie met Iran. De spanningen met Saoedi-Arabië lopen hoog op na een aanval op twee Saoedische olietankers. Riyad beschuldigt Teheran achter deze aanval te zitten maar Iran beweert totaal niets met deze escalatie te maken hebben, er heerst dus twijfel.

Olie werd iets duurder hierdoor maar het probleem is dat dit slechts van korte duur zal zijn, althans volgens Darling. Er zijn andere ‘issues’ op de energie markt die grotere gevolgen zullen hebben voor de olieprijzen, zoals bijvoorbeeld de omschakeling naar duurzamere oplossingen voor energie.

De opkomst van Amerikaans schaliegals, elektrische voertuigen en betere batterijen voor energieopslag, gaan op lange termijn echt inhakken op de oliemarkt, aldus Darling. De opwelling op de oliemarkt is wellicht van korte duur en de olieprijzen zullen binnenkort opnieuw stabiliseren.

Bronnen: CNBC

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil – Wikimedia – CC BY 3.0 br