Tijdens de afgelopen handelsweken wisten de meeste beurzen goede zaken te doen. Zo werden de records verder aangescherpt en werd elke noemenswaardige correctie binnen afzienbare tijd weggepoetst. Het is duidelijk dat de stieren op dit moment oppermachtig zijn op het beursspeelveld. Toch vormt de oplopende beweeglijkheid een gevaar voor deze beursrally.

Over het algemeen kan je stellen dat de beweeglijkheid afneemt op het moment dat de beurskoersen in waarde weten te stijgen. Op dat moment keert de rust op de aandelenmarkten immers terug en hebben beleggers geen reden om in paniek te raken. Een oplopende beweeglijkheid is vaak juist meetbaar in perioden waarin de beurskoersen weten te dalen. Opvallend genoeg is er op dit moment sprake van een toenemende beweeglijkheid gecombineerd met stijgende beurskoersen.

Is deze beursrally houdbaar?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is te zien dat er al enkele weken sprake is van een bijzondere situatie op Wall Street. Terwijl de volatiliteitsindex (VIX) verder in waarde wist te stijgen, wist de S&P 500 index dit ook te doen. En dat is een opmerkelijke correlatie, aangezien beide financiële instrumenten normaliter tegenstrijdig aan elkaar bewegen.

Dit kan een teken aan de wand zijn die beleggers erg serieus moeten nemen. Het onderliggende plaatje ziet er immers een stuk minder hoopgevend uit dan Wall Street ons doet geloven. Onderhuids begint de spanning langzaam maar zeker toe te nemen en het verleden leert ons dat spanning nooit goed nieuws betekent voor de beurzen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)