Afgelopen week verschenen er verontrustende inflatiecijfers vanuit Europa. Zo wist de Europese inflatie te stijgen naar het hoogste niveau in 13 jaar tijd. Het is duidelijk geworden dat de centrale banken het inflatiegevaar compleet hebben onderschat. En deze oplopende inflatie kan ook slecht nieuws voor de aandelenmarkten betekenen.

Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de Europese inflatie in september is gestegen naar 3,4%. Deze stijging werd met name veroorzaakt door oplopende energieprijzen. Dat was echter niet het enige, want ook de prijzen voor genotmiddelen en bepaalde diensten werden duurder. Inmiddels zit de Europese inflatie op het hoogste niveau sinds het jaar 2008.

Beleggers moeten het effect van een oplopende inflatie niet onderschatten

Niet alleen in Europa is er sprake van een oplopende inflatie. Stijgende prijzen zien we eigenlijk binnen de gehele Westerse wereld terug. Als gevolg hiervan zouden de centrale banken kunnen beslissen om sneller dan verwacht de steunmaatregelen terug te schroeven.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, is te zien dat Wall Street het in het verleden meermaals lastig heeft gehad indien er sprake was van een forse inflatiestijging in relatief korte tijd. In de meeste gevallen werden de aandelenmarkten niet veel later geconfronteerd met een serieuze beursdaling. Dat was bijvoorbeeld tijdens de jaren ’70 het geval, maar ook tijdens de financiële crisis van het jaar 2008. Beleggers mogen de huidige situatie dus als een serieus waarschuwingsteken zien.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)