Tijdens de voorbijgaande weken wisten de rentes bij de Westerse staatsobligaties hard op te lopen. Begin december werd er een stevige bodem neergezet en vanaf dat moment is er al een stijgende beweging waarneembaar. Deze stijgende beweging is echter veel harder gegaan dan verwacht en beleggers maken zich inmiddels grote zorgen over de gevolgen hiervan. En het heeft er alle schijn van dat deze zorgen terecht zijn.

Om de situatie op de rentemarkt te duiden wordt er veelal gekeken naar de rente bij de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie. Op dit moment bedraagt die rente 1,75% en dat is beduidend hoger dan de stand van 1,35% die aan het begin van december nog bereikt werd. Op dit moment is er zelfs sprake van de hoogste rentestand sinds het begin van 2020. En over het algemeen kan een te hoge rente een grote bedreiging zijn voor de beursrendementen.

Deze grafiek maakt duidelijk waarom de zorgen van beleggers terecht zijn

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Mark Ungewitter, is te zien dat de S&P 500 index sinds het jaar 1990 negen cyclische toppen heeft neergezet. In 6 van de 9 gevallen vond deze top plaats op het moment dat de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie boven haar 200-weeksgemiddelde bewoog. Met andere woorden ging een top op Wall Street in het merendeel van de gevallen gepaard met een relatief hoge rentestand. Dat is ook precies de reden waarom beleggers op dit moment nerveus raken van de oplopende rentestanden.

Op de grafiek is overigens te zien dat de rente op een 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie op dit moment opnieuw in gevecht is met het 200-weeksgemiddelde. Mocht de rente binnenkort boven dit niveau komen dan mogen beleggers dit zien als een serieus waarschuwingsteken. Maar, zo ver is het op dit moment nog niet.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)