europa

We hebben dit jaar al meerdere malen slechte macrocijfers vanuit de Eurozone ontvangen. Afgelopen week was dat helaas opnieuw het geval. Op donderdag verschenen de BBP cijfers. Helaas konden deze BBP cijfers opnieuw de verwachtingen niet verslaan. Erger nog, de BBP cijfers waren uiteindelijk slechter dan de verwachtingen van de waarnemers. Het is dus wel duidelijk dat de economie in de Eurozone maar niet van de grond af komt. Meerdere landen hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Uiteraard hebben de sancties die Rusland tegen Europa heeft opgelegd ook gevolgen voor de Europese economie. Deze Europese economie kan op dit moment niet meer zoveel tegenslagen incasseren. We zitten namelijk dicht bij de afgrond.

Deze grafieken laten zien hoe het er voor staat in de Eurozone

BBP-alle landen-1

Op de grafiek hierboven is te zien dat het huidige BBP cijfer in de Eurozone op de 0% lijn zit. De groei over het tweede kwartaal bedraagt dus 0%. Dit was duidelijk slechter dan het kwartaal er voor, toen hadden we nog een groei van 0,2%. We kunnen op deze grafiek ook duidelijk het verschil zien tussen Europa en Amerika. In Amerika draait het op dit moment allemaal een stuk beter.

BBP-alle landen-2

Op de tweede grafiek zijn de BBP cijfers van alle Europese landen te zien. Zelfs Duitsland kwam met een tegenvallend BBP cijfer. Er zijn maar weinig Europese landen die op dit moment goed presteren. Het is daarom ook verstandig om de BBP cijfers de komende maanden goed in de gaten te houden. Het zal u ongetwijfeld duidelijk zijn geworden dat we in een spannende tijd leven. Ontdek de kansen in de markt – Download het rapport