Als fervent smartphone of iPad gebruiker surft u met veel plezier op het internet. Maar u vergeet één ding: u leest de Algemene Voorwaarden niet. Dat kan u duur komen te staan. Iedereen met een smartphone kent het wel: de software krijgt een update, of we installeren een nieuwe app en vlak voordat we aan de slag kunnen, duiken de algemene voorwaarden op. Een educated guess: u leest die voorwaarden niet. Snel wordt ‘OK’ aangevinkt want u wilt verder zonder al teveel gedoe. Maar dat betekent ook dat u juridisch gezien ergens voor tekent, maar feitelijk geen flauw idee heeft waarvoor u eigenlijk akkoord heeft gegeven.
Algemene Voorwaarden vooral bedrijfsvoorwaarden
Nu doen de tech bedrijven ook hun uiterste best om te verhoeden dat u die algemene voorwaarden wél doorspit. Als u een cloud app heeft: er zijn letterlijk duizenden cloud bedrijfjes, allemaal met hun eigen voorwaarden. Vergelijken? Geen beginnen aan. Lange lappen tekst vol juridisch klinkende termen:het is aan u niet besteed. En stel dat het wél aan u besteed zou zijn, wat dan? Er valt met de uitgevende bedrijven toch echt niet te onderhandelen over de Algemene Voorwaarden. Dus zelfs als u het allemaal wel leest,is het nog steeds een kwestie van slikken of stikken. U hoeft niet akkoord te gaan, maar dat is de software update of die leuke nieuwe app ook niet beschikbaar voor u.
Afschrikkende werking is bewust
Een relatief bekend bedrijf, PayPal, heeft algemene voorwaarden die zegge en schrijven ruim 36.000 woorden bevat. Krankzinnig! U heeft (hopelijk) wel wat beters en/of leukers te doen dan dat allemaal door te lezen. En dat is uiteraard ook de bedoeling. Die Algemene Voorwaarden dienen eerst en vooral om het bedrijfsbelang te beschermen. Maar het is ook bedoeld om u te vrijwaren van juridische ellende.We vertrouwen er maar op dat het ‘wel goed zit.’ Logisch,maar niet altijd even verstandig. Wist u bijvoorbeeld dat Amazon niet verantwoordelijk kan worden gesteld als de data die u aan de Amazon cloud heeft toevertrouwd om wat voor reden dan ook foetsie is? Wist u niet? De Algemene Voorwaarden niet gelezen zeker…? Of dat u van Apple geen gebruik mag maken van iTunes om een nucleaire of biologische bom te bouwen? Nu zult u met die Algemene Voorwaarde van Apple vermoedelijk geen probleem hebben. Maar het wordt toch minder leuk als u ineens, conform de Algemene Voorwaarden, met een peperde juridische rekening geconfronteerd wordt omdat u al dan niet vermeend een betaling heeft gemist. Mocht u zich toch eens achter de oren krabben inmiddels, maar eigenlijk nog steeds geen tijd en/of zin hebben die Algemene Voorwaarden door te worstelen, dan is het wellicht goed om toch even het bedrijf in kwestie te Googlen voor u het OK-vinkje zet… Direct het laatste relevante nieuws? Volg ons op TWITTER