overheid betalen

Dat veel staatsobligaties in Europa een negatief rendement opleveren, mag geen verrassing meer zijn. De afgelopen week verkocht de Zwitserse overheid echter obligaties voor een bedrag van maar liefst 377,9 miljoen Zwitserse frank. Het ging bij die uitgifte om obligaties die aflopen in 2025 en in 2049. Het rendement op de 10-jaars obligatie van Zwitserland kwam uit op -0,05%, zo meldde the Wall Street Journal.

Zwitserse overheid

Dit betekent dat beleggers de Zwitserse overheid de komende 10 jaar moeten betalen. En dat allemaal voor het ‘recht’ om geld te lenen aan de Zwitserse overheid. In de afgelopen maanden zagen we al de rentes op bijvoorbeeld Duitse en Zwitserse staatsobligaties met een kortere looptijd vervallen in een negatief terrein. De uitgifte van obligaties vorige week was echter de eerste keer dat er voor Zwitserse obligaties met zo’n lange looptijd sprake was van een negatieve rente. Daar komt natuurlijk nog bij dat de meeste staatsobligaties enkel een negatief rendement hebben vanwege de manier waarop de markt ze prijst. Dit betekent dat de effectieve rente op deze obligaties alleen maar negatief was, omdat beleggers wereldwijd bereid waren om ze te kopen voor meer dan 100 cent per euro.

Daadwerkelijke couponrente

De daadwerkelijk couponrente op veel van deze staatsobligaties was tot voor kort dus nog steeds positief. Maar nu is er dus sprake van een nieuwe low voor wat betreft de nominale rente op 10-jaars obligaties van Zwitserland, de rente is voor het eerst negatief geworden. Het is dus daadwerkelijk zo dat je de Zwitserse overheid geld verschuldigd bent om dit papier te bezitten. Overigens is dit nog een nette deal als je weet dat de Zwitserse nationale bank een depositorente handhaaft van -0,75 procent. Dus door geld te lenen aan de overheid tegen een rente van -0,055% ben je nog steeds goedkoper uit dan dat je het op een bank zet. Wij zetten dit jaar in op deze 5 trends: klik hier