Onlangs mochten we vieren dat de huidige Bull Market al 8 jaar van kracht is. Uiteraard was dat een mijlpaal om even bij stil te staan, maar met name in negatieve zin. Gezien de gemiddelde winsten van de beursgenoteerde bedrijven zijn de huidige hoge standen immers niet te verklaren. Het begint er steeds meer op te lijken dat beleggers hun ogen sluiten voor de werkelijkheid.

De afgelopen twee jaar hebben we te maken gehad met de nodige volatiliteit. Zo werden we in september en oktober 2015 flink opgeschud door de zorgen over de Chinese economie. En vorig jaar werden we tijdens de eerste twee maanden van het beursjaar opnieuw geconfronteerd met een flinke beursdaling. Ook de Brexit en de Amerikaanse verkiezingsstrijd wisten te zorgen voor de nodige beweeglijkheid. Toch is daar dit jaar nog niets van terug te zien.

Aandelen zijn zwaar overgewaardeerd

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Business Insider, is te zien dat het huidige optimisme onder beleggers niet te verantwoorden is. Vaak wordt er immers gekeken naar de winstgroei van de bedrijven en op het moment dat die winstgroei in de lift zit, zijn hogere beurskoersen te verklaren. Maar, we zien dat de bedrijven binnen de S&P 500 index al sinds mei 2014 niet meer te maken hebben met een winstgroei.

Gezien het verleden is er zelden sprake geweest van een dergelijk groot verschil tussen de koers van de S&P 500 index en de winstgroei. Met andere woorden ziet de situatie er op dit moment niet al te florissant uit. Het is voor de aandelenmarkten te hopen dat de winstgroei de komende tijd flink zal doen toenemen. Deze situatie is namelijk niet heel erg lang houdbaar.