De heisa en commotie omtrent Silicon Valley Bank en Signature Bank heeft een impact op de banksector in de Verenigde Staten van Amerika maar ook in Europa. Het schudt de markten door elkaar en banken zien een massale exit van kapitaal door klanten die geld weghalen. Maar Fitch ziet geen problemen in China, waar de banken geen last lijken te ondervinden.

Fitch Ratings heeft gezegd dat banken in de regio Azië-Pacific veerkrachtig zijn tegen de verhoogde risico’s door de faillissementen in de Amerikaanse banksector. De blootstelling aan Silicon Valley Bank en Signature Bank is voor de regionale banken zo goed als onbestaande.

The direct exposures among Fitch-rated banks in APAC to SVB and Signature that we are aware of are not material to credit profiles.

De zwakheden en uitdagingen die hebben geleid tot het omvallen van Silicon Valley Bank en Signature Bank werden reeds ingecalculeerd in Fitch’s beoordelingen. Banken in Japan en India zouden echter wel wat meer blootstelling hebben tot deze risico’s. De regeringen in Azië-Pacific zullen waarschijnlijk ingrijpen om hun banken te ondersteunen wanneer dat nodig is, een mogelijkheid die verdere risico’s zal helpen verminderen.

Impact Fed

Fitch benadrukte dat de kredietwaardigheid van veel banken met een Fitch-rating in Azië-Pacific sterk wordt beïnvloed door de vooruitzichten op buitengewone staatssteun. Het ratingbureau zei dat zelfs als de Federal Reserve eerder dan verwacht veranderingen in haar monetair beleid zou doorvoeren, zoals een verlaging van de benchmarkrente in plaats van een verwachte renteverhoging, de banken in de regio nog steeds niet veel impact zouden zien.

Een plotse verandering in het rentebeleid staat volgens Fitch niet op de agenda, maar gezien de ‘bankencrisis’ in de Verenigde Staten, is dit echter niet uitgesloten. Mocht de Fed toch plots de rentes verlagen, dan kan dit negatieve gevolgen hebben voor banken in Azië-Pacific aangezien het effect op de netto rente-inkomsten groter zou zijn dan dat op de waarderingen van effecten.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Guineapig33 – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

 

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER