Tijdens de afgelopen maand heeft het pessimisme in vogelvlucht plaats moeten maken voor optimisme. Tenminste, dat laat de Asset Allocation Survey zien. In dit geval gaat het om particuliere beleggers die duidelijk niet de beleggingsboot willen missen. Maar, is dit hernieuwde optimisme goed of slecht nieuws voor de financiële markten?

De laatste gegevens afkomstig van de Asset Allocation Survey maken duidelijk dat in januari 8,8% van het particuliere beleggingsgeld toegestroomd is richting aandelen. Dit is de grootste verschuiving naar aandelen in bijna een decennium (december 2009). Tevens is dit de zevende grootste instroom in de 32-jarige geschiedenis van het onderzoek. De toestroom naar aandelen ging gepaard met de vijfde grootste daling van contanten in de geschiedenis van de enquête en tevens de grootste in bijna 10 jaar (ook december 2009) tijd.

Het optimisme onder particuliere beleggers kan onheil betekenen

Op dit moment is meer dan 70% van het totale particuliere beleggingsgeld gestopt in aandelen. Tevens wordt op dit moment minder dan 14% van het beleggingsgeld gehouden in ‘cash’. En de vraag is of deze combinatie wel zo gelukkig te noemen is voor de aandelenmarkten.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat we deze combinatie maar drie keer eerder hebben gezien. De laatste keer was vorig jaar, net voordat de aandelenmarkten een stevige top wisten neer te zetten. De keren daarvoor vonden plaats in maart 1998 en december 1999. Destijds bevond Wall Street zich in de laatste fase van de Bull Market.

Hangt dat scenario nu opnieuw boven ons hoofd?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)