Uit een enquête blijkt dat het merendeel van de particuliere beleggers denkt dat het ergste op de markten weldra achter de rug is. Daarenboven is 65 procent van plan om te blijven investeren en 29 procent is van plan hun posities uit te breiden. 72 procent van deze beleggers wil in 2023 namelijk opnieuw volop individuele aandelen inslaan.

Wanneer is de bodem op de markten bereikt? Analisten en marktkenners voorspellen dat dit ergens staat te gebeuren in 2023. Ook onder de particuliere beleggers heerst dergelijke sentiment. Uit een enquête blijkt dat 80 procent van deze groep vermoedt dat we de komende zes maanden door het ergste heen zijn en dat er dus een bodem is gevormd.

Max Rofagha, CEO bij Finimize, merkt op dat het sentiment aan het keren is, of alleszins de houding onder beleggers. Volgens hem wordt de huidige ‘downturn’ aanschouwd als de zoveelste economische cyclus die weldra plaats zal maken voor een herstel.

This data is proof that even in the current market environment, the majority are seeing volatility simply as part of the economic cycle thanks to access to information and growing experience with investing.

De meerderheid, ongeveer een 72 procent van de 2.000 ondervraagden, is zelfs van plan om zich in 2023 vol op technologieaandelen te storten. Aandelen van Meta, Google, Apple en Microsoft zijn daarbij erg in trek. Men verwacht dus dat deze aandelen opnieuw grote rendementen zullen gaan halen zoals voorheen.

Twijfel

De grootste twijfel onder particuliere beleggers op dit moment is zonder twijfel hun gedaalde koopkracht. De hoge inflatie maakt het leven duurder, brandstof kost meer, een huis of appartement huren is duurder, zelfs voedsel en drank zijn fors opgeslagen de afgelopen maanden. Op de tweede plaats staat het rentebeleid van de Fed.

Het is dus nog afwachten wat het beursjaar 2023 gaat geven. Als particuliere beleggers en investeerders opnieuw, net zoals na de start van de coronapandemie, het voortouw nemen, dan kunnen aandelen fors gaan herstellen. Echter, dat was wel onder leiding van veel en goedkoop geld van de Federal Reserve en de Amerikaanse overheid.

Bronnen: Ryan Browne – CNBC

Foto: Public Domain PicturesCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>