Er is de afgelopen maanden behoorlijk wat slecht nieuws naar buiten gekomen over opkomende economieën. Te denken valt aan de economische problematiek in Turkije. Daarnaast worden Brazilië en Argentinië geteisterd door valutacrises. Niet vreemd dat de groeimarkten op de beursvloer uit de gratie zijn geraakt bij beleggers. Beleggers moeten alleen niet vergeten dat de Westerse economieën ook hard getroffen kunnen worden door de problemen rondom de groeilanden.
De opkomende markten hebben dit jaar een pak slaag gekregen door de lagere groei in China, de handelsoorlogen, de sterkere dollar en de verstrakking van het Fed-beleid. Het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank heeft geleid tot stijgende rentetarieven en dat vormt een grote bedreiging voor veel groeilanden. Veel van deze landen hebben namelijk schulden in dollars en de rentelasten stijgen nu aanzienlijk. Daarnaast weet de stijgende dollar te zorgen voor een extra valutaverlies.
Problemen rondom de groeilanden hebben effect op de wereldeconomie
Toch moeten beleggers niet denken dat de problemen rondom de groeilanden geen effect zullen hebben op de groei van de totale wereldeconomie. Wat weinig beleggers weten, is dat de groeilanden juist die groei bepalen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, te zien dat de opkomende landen meer dan 55% van de groei van het wereldwijde bruto binnenlands product bepalen.
Op het moment dat de problemen rondom de groeilanden aanhouden, zullen dus zonder twijfel ook de Westerse economieën de nare gevolgen hiervan ondervinden. En zelfs Donald Trump kan daar weinig aan veranderen.