Een hoopgevende tweet van Amerikaanse president Donald Trump doet vermoeden dat er verbetering op komst is in de handelsoorlog met China. Maar de situatie tussen de Verenigde Staten van Amerika en China zal nog een tijdje blijven aanslepen, dat beweert althans econoom en Nobelprijswinnaar Michael Spence.

Amerikaans president Trump tweette vorige week dat hij een ‘lang en goed’ gesprek heeft gehad met de Chinese president Jinping. Volgens de Amerikaanse president vlotten de onderhandelingen voorlopig goed en heeft hij er vertrouwen in. De financiële markten reageerden alvast positief

Maar volgens Michael Spence, een Canadese Amerikaan die in 2001 de Nobelprijs voor de Economie heeft gekregen, mogen we niet te snel victorie kraaien. Hij verwacht namelijk dat we zulke berichten nog voor een lange tijd zullen moeten aanhoren vooraleer er iets concreet beslist wordt.

The fundamental reason is that if you go back 10 or 15 years, everybody thought that some kind of conversion was going to occur in terms of governance and economic systems and it would be easier to work these things out.

Lange duur

Maar het is volgens Spence duidelijk dat dit niet zal gaan gebeuren op korte termijn. Het is namelijk een grote uitdaging tegenwoordig om een akkoord te vinden die voordelig is voor beide naties.

Volgens verschillende officials van de Trump-administratie is er geen concrete indicatie van een akkoord tussen beide landen. Donald Trump heeft zelfs nog geen opdracht gegeven om een ‘draft’ te maken voor een eventuele handelsovereenkomst, het blijft dus voorlopig bij een ‘loze’ tweet.

Spence verwacht ook niet dat er dit jaar nog een overeenkomst zal komen tussen de Verenigde Staten en China en dat Trump gedurende die periode berichten de wereld in zal blijven sturen die een invloed gaan hebben op de financiële markten, dit gaat de volatiliteit uiteraard niet ten goede komen.

Bronnen: CNBC

Foto: Mohamed Hassan – Pxhere