De ellende voor het Chinese voertuigenverhuurbedrijf Didi lijkt maar niet op te houden. De aandelen van het bedrijf zijn vrijdag sterk gedaald nadat Bloomberg meldde dat Chinese toezichthouders aan leidinggevenden van het bedrijf hebben gevraagd om een plan te formuleren om te notering aan de Amerikaanse beurs te schrappen.
De aandelen van Didi opende met meer dan 5% in het rood, te midden van een bredere sell-off in de Amerikaanse markt. De koers van Softbank daalde in Japan ook fors door het nieuws, doordat Softbank een aandeel van meer dan 20% in Didi bezit.
Het rapport van Bloomberg verklaarde dat toezichthouders willen dat het bedrijf zijn notering aan de New York Stock Exchange schrapt. De autoriteiten maken zich zorgen dat het bedrijf gevoelige gegevens zal lekken.
Privatisering of Hongkong
De Cyberspace Administration van China heeft Didi gevraagd om een plan uit te werken voor een schrapping van de beursnotering. Dit plan zal dan onderworpen worden aan de goedkeuring van de regering.
Didi zou kunnen kiezen voor een privatisering of een beursnotering in Hongkong. Een privatisering zou gebeuren tegen de IPO-prijs van $14, terwijl een notering in Hongkong waarschijnlijk een korting zou betekenen ten opzichte van de huidige aandelenkoers in de Verenigde Staten.
Een door de staat geleide delisting zou een ongekende stap zijn, maar benadrukt de voortdurende pogingen van Peking om technologiegiganten aan strengere regels te onderwerpen.
Didi in het bijzonder is een speciaal geval. Kort na zijn beursgang in de Verenigde Staten in juni openden Chinese toezichthouders een onderzoek naar de cyberbeveiliging van het bedrijf. Naar verluidt heeft Didi de woede van toezichthouders opgewekt door de beursgang door te drukken zonder de openstaande problemen op het gebied van cyberbeveiliging op te lossen. Didi is China’s grootste “ride-hailing”-app en heeft daardoor veel gegevens over reisroutes van gebruikers.
Bron: CNBC
Foto: iStock