‘s Werelds grootste vaccinmakers, zoals Pfizer, Moderna en Johnson & Johnson, hebben vrijdag gezegd dat ze een versnelling hoger schakelen om de nieuwe coronavariant te onderzoeken en hun huidige vaccins aan te passen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vrijdag gemeld dat deze variant, onder de naam omikron, besmettelijker is dan de voorgaande mutaties.

De wereld heeft nieuwe kopzorgen nu er een nieuwe coronavariant is ontdekt in Zuid-Afrika. Volgens de Wereldgezondheisorganisatie is variant B.1.1.529 besmetterlijker dan eender welke voorgaande mutatie. Maar gelukkig zijn er bedrijven zoals Moderna, Pfizer, Astrazeneca en J&J. Deze vaccinmakers hebben laten weten een versnelling hoger te schakelen.

These data will provide more information about whether B.1.1.529 could be an escape variant that may require an adjustment of our vaccine if the variant spreads globally.

Pfizer en BioNTech hebben reeds gezegd dat ze hun mRNA vaccins snel kunnen aanpassen en dat ze binnen de 100 dagen al zouden kunnen leveren. Johnson & Johnson zou al testen aan het uitvoeren zijn op omikron. Ook Astrazeneca is al onderzoek aan het doen om na te gaan welke stappen ze moeten ondernemen om hun vaccins aan te passen.

Aandelen van Pfizer en Moderna beleefden een donkergroene dag vrijdag. Moderna wist namelijk 20 procent te stijgen terwijl het aandeel van Pfizer met 6 procent omhoog ging.

Maatregelen

Omikron heeft ongeveer 50 mutaties waarvan meer dan 30 van deze mutaties zich situeren in de piek-eiwitten, hetgeen het virus gebruikt om zich te hechten aan onze cellen. De verspreiding van het virus bevindt zich nog in een vroeg stadium, het is nog niet duidelijk hoe ernstig een besmetting met Omikron is. Wat we welen weten is dat Omikron besmettelijker is.

Verschillende Europese en Aziatische landen hebben vluchten uit Zuid-Afrika opgeschort. Het Verenigd Koninkrijk annuleerde donderdag vluchten uit zes landen in de regio op en de Europese Commissie vraagt alle 27 lidstaten om reizen vanuit Zuid-Afrika stop te zetten.

Bronnen: Robert Towney & Spencer Kimball – CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>